fbpx

Fri frakt över 700kr

Title Image

OM OSS

Åre Ljusfabrik, eller Åreljuset som företaget hette tidigare, startades av Magnus och Sara Wennergren 1990. Den gamla brandstationen i Undersåker, ca 1 mil från Åre, gjordes om till ljusstöperi. Sedan våren 2017 drivs Åre Ljusfabrik av Elisabeth och Johan Hallbäck.

Alla ljus tillverkas på ett traditionellt hantverksmässigt sätt i ljusstöperiet i Undersåker. Ljusen tillverkas i olika längder och storlekar men är befriade från grälla färger. Våra ljus tillverkas av råvaror med högsta kvalitet vilket gör att våra ljus har en lång brinntid. I sortimentet ingår också specialdesignade ljus, de populära Tändälgarna, marschaller samt ljushållare av olika slag.

Vi vill kombinera funktion och kvalitet med vacker form. Ett riktigt ljus ska brinna vackert och länge med klar låga. Det ska vara en njutning till vardags och till fest eller fungera som en gåva till någon man tycker om.

Våra ljus säljs i fabriksbutiken, i vår webbshop och hos ett antal återförsäljare runt om i Jämtland och resten av landet. För företag har vi många olika förslag på presenter till personal och kunder. Vi kan naturligtvis anpassa innehållet efter era önskemål och vi kommer gärna med förslag.

Välkommen till vårt ljusstöperi där vi tillverkar och säljer Åreljusen.

Åre Ljusfabrik är ett perfekt utflyktsmål under årets alla säsonger. I anslutning till ljusstöperiet har vi en butik där vi säljer alla våra produkter. Hos oss får ni möjlighet att se hur ljusstöpningen går till, titta runt i fabriksbutiken och inandas den härliga doften.

Önskar ni besöka oss utanför våra ordinarie tider är ni välkommen att kontakta oss så försöker vi lösa det. Om ni är ett större sällskap som vill komma på besök får ni gärna kontakta oss innan.

Välkommen till Åre Ljusfabrik.

/Elisabeth och Johan

På 1200-talet började ljus att tillverkas i Europa. De första stöpta ljusen bestod av talg och i vissa fall bivax. Vekarna var för det mesta tillverkade av dubbeltvinnat lin eller bomullsgarn. Nackdelen med talgljusen var att veken inte förbrändes i samma takt som ljuset i övrigt. Veken måste ”snytas” (kapas) med fingrar eller ljussax för att os från ljuset skulle undvikas. Med tillsatt bivax som den här tiden var en mycket dyrbar lyxprodukt förbättrades talgljusens lysegenskaper och brinntid samt gav ljusen en mer angenäm doft.

I början av 1800-talet uppfanns stearinet och paraffinet i Frankrike. Denna uppfinning fick avgörande betydelse för utvecklingen av våra moderna ljus. De nya ljusen kunde göras mer fasta och hårda. De fick också vackrare färg, längre brinntid och bättre lysegenskaper. Man började också använda en treflätad platt veke av bomull som var impregnerad. Veken förbrändes då i samma takt som stearinet och därmed osade ljusen mycket mindre. Till ljusstöpning användes en blandning av stearin och paraffin.

När Aftonbladets redaktör Lars Johan Hierta besökte London i början på 1830-talet insåg han vilka fördelar stearinet hade jämfört med vax- och talgljusen. Det resulterade i att han tillsammans med kompanjonen Johan Michaëlsson, en ung kemist vid KTH i Stockholm, grundade Sveriges första ljusfabrik, Liljeholmens Stearinfabrik AB år 1839.

På 1860-talet ersattes vax- och talgljusen i kyrkan av stearinljus. På 1880-talet köpte vanligt folk stearinljus till jul men resten av året använde man talgljus. Först in på 1900-talet blev stearinljusen tillgängliga för alla.

Idag köper vi svenskar i genomsnitt 1,3 kg stearinljus per person och år.